Veterinární klinika NEOvet - úvodní stránka

Silvestr se psem

Autor: MVDr. Karolína Urbanová

Silvestr se psem

Blíží se konec roku a s tím jako každý rok spojené ohňostroje a petardy. To, co nám lidem může připadat jako zábava a krásná podívaná, může našim čtyřnohým mazlíčkům působit velký stres.

Pokud si pořizujete štěně, je velice důležité při jeho výcviku myslet na všechny nástrahy našeho světa -  bouřky, střelba, ohňostroj nebo i cestování různými dopravními prostředky. Jednou z možností, jak se tyto situace naučit zvládat, je brát psa do rušnějších lokalit nebo do blízkosti střelnic. Nejdříve se pohybujte ve vzdálenějších místech a postupně se přibližujte. Za každý pokrok psa chvalte a odměňujte. Dále je možné využít v domácím prostředí nahrávek bouřky a střelby a při jejich pouštění postupně zvyšovat hlasitost.

Pokud i tyto metody nácviku zvládání stresových situací selhaly nebo již nemáte dostatek času pro trénování, máme pro Vás několik tipů, jak přežít oslavy konce roku v poklidu.

1. Chovejte se jako každý jiný den - pes na Vás vycítí stres, psa neutěšujte a snažte se dělat, že se nic neděje
2. Venčete na vodítku, včas, ještě než začnou ty největší ohňostroje
3. Pusťte nahlas televizi nebo rádio
4. Nenechávejte psa doma samotného, ponechejte mu možnost schovat se do bezpečí

Pokud je Váš pes citlivý a vy víte, že ohňostroj špatně zvládá, existuje několik možností, jak mu tento čas ulehčit.

1. Feromony – ve formě obojků, difuzérů, sprejů, tablet či spot-onů. Feromony jsou látky vylučované zvířaty jako chemické signály ke vzájemné komunikaci. Jsou druhově specifické, což znamená, že se jimi dorozumívají jedinci téhož druhu. Kočičí uklidňující feromony jsou vylučovány na tvářích koček a jsou signálem bezpečí. Psí feromony jsou vylučovány z okolí mléčné žlázy kojícími fenami a zprostředkovávají pevnou vazbu mezi mláďaty a matkou, zabezpečují pocit klidu a jistoty pro štěňata.

2. Přírodní preparáty - doporučujeme podávat 7-14 dní před očekávanou stresující událostí, zbavují strachu a úzkosti. Můžete je zakoupit v podobě kapslí či ochucených žvýkacích tablet. Nemají sedativní účinek jako např. anxiolytika.

3. Mechanická fixace - Mechanická fixace je metoda, využívající působení stálého tlaku na tělo zvířete. Nejčastěji využívané jsou speciální vesty a tzv. technika The Half/Full Wrap. Působí jemným konstantním tlakem na hrudník, vyvolává tak pocit bezpečí a výrazně uklidňuje nervový systém zvířete.

4. Anxiolytika - doporučujeme podávat pouze u silně stresovaných psů, kde mohou být přírodní preparáty nedostačující. Podávají se pouze v den očekávané stresující události a mají sedativní (tlumivý) účinek. Podání vždy zkonzultujte s Vaším veterinárním lékařem.

V případě jakýchkoli otázek se na nás neváhejte obrátit.

   
 

© Veterinární klinika NEOvet 2016 - 2024
Redakční systém: Webmasterova.cz | Grafika: StudioSCHNEIDER.cz

Jsme na Facebooku